NEVEDOMOSŤ NEOSPRAVEDLŇUJE: NA OBRANU ĽUDÍ TRPIACICH NEVIDITEĽNÝM OCHORENÍM

Lenka je učiteľka anglického jazyka, knihomoľ a umelecký nadšenec vo výcviku. Dlho zápasila s neznesiteľnými bolesťami chrbta, ktoré boli odborníkmi zvaľované na psychiku. Až v roku 2020 jej bolo diagnostikované autoimunitné reumatické ochorenie, na ktoré sa momentálne lieči. Kvôli zdravotnému stavu musela poslanie učiteľa zavesiť na klinec a dnes ju živí predovšetkým kreativita, láska k anglickému jazyku a literatúre. 

Kvôli svojmu nekonečnému boju za zdravie sa rozhodla pomôcť bojovať aj iným. O jej ceste za liečbou otvorene postuje na svojich sociálnych sieťach a je ochotná pomôcť každému, kto svoj boj s neviditeľnou chorobou len začína. Prvú pomocnú ruku podáva vo forme článku, ktorý má pomôcť nielen chorým, ale aj tým, ktorí prichádzajú do kontaktu s ľuďmi s neviditeľnou chorobou.

Pracovny feed neviditelne 32png

Som zástancom názoru, že slová, správne použité, sú schopné preniesť posolstvo a zanechať dojem. Bohužiaľ, nie vždy pôsobí pozitívne a pohladí dušu.

Moje ochorenie je tiež neviditeľné a liečba trvá už nekonečne dlho, takže som na ceste za zdravím narazila na niekoľko názorov, ktoré so mnou zostali a zaryli sa mi do duše ako pijavice; držia sa ma silou-mocou a odmietajú sa pustiť.

Viem, že v tom nie som sama… na mojej ceste som už stretla nespočetne veľa ľudí s podobným problémom a viem, že také slová rania aj ich. Naučila som sa ale s nimi žiť celkom originálnym spôsobom. Vytvorila som totiž zoznam výrokov, s ktorými som sa stretla a pridala som k nim odpovede, ktoré ešte stále môžu byť považované za slušné, ale odvážne balansujú na hranici drzosti a uštipačnosti. Uistila som sa tak, že nikdy neostanem zaskočená a šokovaná, keď sa niekto znova rozhodne obdariť ma takýmto povzbudivým komentárom a vždy budem pripravená úder vrátiť späť.  

1. Nevyzeráš, že si chorá.

Ó, pardón. Nevedela som, že mám meniť farby, aby ste si všimli. A ak to mám brať ako kompliment, nie, ďakujem. Nie všetky choroby je na človeku vidno, nie sú však preto menej vážne, či dôležité.

2. Mohlo to byť horšie / buď rada, že to nie je smrteľné.

Ďakujem za podporu… Možno to smrteľné naozaj nie je, ale môj život to obmedzuje viac, ako si viete predstaviť. Prosím, neponižujte a nezosmiešňujte moju situáciu len kvôli tomu, že slabosť a bolesť nedávam najavo a verejne sa neľutujem a neopúšťam.

3. Skúšala si už jógu?

Ďakujem za radu, áno, skúšala. Bohužiaľ sa mi ale nepodarilo objaviť jej magické schopnosti, ktoré by dokázali vyliečiť nevyliečiteľnú chorobu. Neberte ma zle, jóga je super, keď sa potrebujem zbaviť rannej stuhnutosti a ponaťahovať skrátené väzy… Jógu som ale začala cvičiť roky pred tým, ako som ochorela a hádajte čo? Stále som chorá, kto by to bol povedal…

4. Skúsila si už zmeniť stravu? Možno by si mala byť  "plant based".

Fakt si myslíte, že keby taká strava fungovala, ešte stále by som do seba pchala vvšetky tie tabletky, injekcie a Pánbožko vie, čo ešte? Verte mi, som ochotná vyskúšať všetko, len aby som sama sebe pomohla trošku viac, ale hádajte čo? LEN zmenou stravy nevyriešite vôbec nič.

5. Ako je možné, že máš ešte vlasy na hlave? / Nebojíš sa všetkých tých strašidelných vedľajších účinkov?

Možno tomu neuveríte, ale sama sa čudujem, že mi ešte niečo na hlave ostalo, pri tej všetkej liečbe, ktorú som za posledné mesiace absolvovala. Samozrejme, že sa toho všetkého bojím, ale ak náhodou poznáte nejakú zázračnú, bezliekovú cestu ku zdraviu, prosím podeľte sa so mnou! Ak by existovala, mohla by som sa vyhnúť žalúdočným problémom, možnej neplodnosti, nevoľnosti, kolísajúcemu tlaku, neexistujúcej imunite a mnohým ďalším nepríjemným srandám, s ktorými bojujem denne. 

6. Takže, ak používaš CBD, znamená to, že si stále mimo? / Si závislá na marihuane?

Vopred sa ospravedlňujem, asi teraz urazím váš zaškatuľkovaný mozog, ale fakt, že na dennej báze užívam rôznymi spôsobmi CBD, vám nedáva právo na to, aby ste na mňa pozerali ako na závisláka. Práve naopak, prípravky, ktoré používam, sú zbavené THC zložky, čo je presne tá “mimo” časť, ktorú všetci úplne zbytočne riešia. A nie, cannabidiol nespôsobuje závislosť.

7. Každého sem-tam bolí chrbát

Naozaj? Kto by to bol povedal! Ale prosím, urobte si ľahký prieskum na webe a hneď vám bude jasné, že to nie je len o chrbte… Záleží na druhu a povahe choroby, no často trpí nielen chrbát, ale aj oči, trávenie, pokožka, mozog a v podstate každý kĺbik a kostička v tele, nehovoriac o vážnych psychických problémoch.

8. Ach, ty si fakt strašne lenivá, stále len ležíš v posteli.

Fakt krásne, takto opísať niekoho, kto trpí chronickou nevoľnosťou, či únavou, nie to ešte nejakým autoimunitným ochorením, ktoré spôsobuje, že pohyb je utrpenie. Zažili ste už rannú stuhnutosť? Nie? Tak si predstavte, že sa zobudíte s pocitom, ktorý celkom verne imituje betónom zaliate končatiny. Príjemné? Nemyslím si…

9. Mala by si sa vyskúšať usmievať, depresia ti nesvedčí.

Lebo úsmev je zázračný liek, ktorý depresiu bezproblémovo vylieči, že? Naše neviditeľné choroby môžu psychické problémy nielen spôsobiť, ale aj zintenzívniť tie, ktoré nás trápili už skôr. Bohužial, len úsmevom nič nevyriešim, je to iba pohyb malého svalu na tvári. Pocit, ktorý máte ale pri úsmeve cítiť, ide z hĺbky duše a keď je tá zranená, môžete ukazovať hollywoodsky chrup aj celý deň, ničomu to nepomôže.

10. Nie si chorá, problém je v tvojej hlave, len si to predstavuješ / vsugerovávaš.

Ak by som za podobný komentár dostala 10 centov vždy, keď mi ho uštedria, už mám vilu na Bali. Najhoršie je, keď niečo podobné počujete od človeka, ktorý by mal problému rozumieť, lebo je odborník. Ešte horšie je, ak niečo také počujete od osoby, od ktorej čakáte podporu. Na mojej ceste som už zažila oba prípady. Je to v tvojej hlave” ma zranilo najviac, pretože prišlo z úst lekára, ktorému má človek veriť. Tak som mu teda verila… a potichu trpela niekoľko mesiacov, lebo som si naozaj myslela, že problém je v mojej hlave.

 

Milí čitatelia, ak máte teraz pocit, že tento článok je akési vybúrenie a nahnevaný výkrik, tak máte asi pravdu. Je dôležité zo seba dostať niečo, čo vás trápi a plačete kvôli tomu vo vnútri. Hneď, ako vás svet vypočuje, cítite sa omnoho lepšie. Avšak, ja v tom okrem vybúrenia vidím aj niečo viac; týmto zoznamom chcem pomôcť ľuďom s podobným problémom. Chcem, aby ste boli na všetko pripravení, chcem, aby vám týchto 10 bodov slúžilo ako brnenie do boja za zdravie. O týchto informáciách je v našom slovenskom kúsku kyberpriestoru veľmi málo a keď som pomoc hľadala ja, musela som sa obrátiť na zahraničné zdroje. Toto manifesto píšem s dúfaním, že niekomu pomôže na ceste za zdravím a vybaví ho trefnými a efektívnymi odpoveďami na boľavé otázky. Ak to bude len jeden z vás, budem to považovať za neskutočný úspech.

Na záver chcem len povedať jedno: nie ste vo svojom boji sami, ste úžasní, silní a dokážete všetko, po čom túžite. V dobách súkromného temna si pamätajte toto: všetko, čo dokážu iní, my dokážeme v neustálej bolesti. Takže kto je nakoniec víťaz?

Lenka