ROZHOVOR S BAŠKOU KLIMEK: AUTENTICKOSŤ A KONKRÉTNOSŤ SI ĽUDIA CENIA, JE TO OSVIEŽUJÚCE

Baška je úspešná žena a výnimočná osoba, ktorá má v pracovnej sfére toho už mnoho za sebou. Môžete ju poznať z konferencií Unicamp a Honest Conference, ktoré spoluzakladala, z reklamných agentúr či vďaka Impact HUB-u, miesta pre projekty, biznisy a start-upy, ktoré majú tzv. „vyšší zmysel". V súčasnosti je konzultantkou pre inovácie a nám poskytla pár insightov a tipov na to, ako takéto životné tempo vôbec zvládať. 

BaskaKlimek2 1jpg

1. MÁŠ NEJAKÉ MINDHACKY/TIPY NA TO, AKO SA NEZBLÁZNIŤ Z PRACOVNÉHO WORKFLOWU?

Prvý minihack:

Treba sa najprv spoznať. Bez toho budeš preberať zvyky iných a snažiť sa do toho vpasovať svoju dušu, ale tá môže potrebovať čosi úplne iné. Predtým som preberala rady ako byť produktívna v kariére aj v osobnom živote a mala som pocit, že len niekde utekám - aby som si stihla zacvičiť aj odovzdať podklady, utekám na masáž, aby som si oddýchla… nonsens. Tie zvyky boli stavané pre viac extrovertnejších ľudí ako ja, ktorí potrebujú cítiť pulz a dynamiku okolo seba a ich denný rozvrh je prehype-ovaný. Ja najviac zo všetkého potrebujem ticho a priestor premýšľať. Už to viem.

„Mám rada ľudí a kreatívny proces pri tvorbe nových ideí. Ale som človek skôr introvert, potrebujem samotu, ticho, pokoj a kľud." 

Dokonca aj na to, aby zo mňa vypadlo niečo kreatívne. Neviem sypať nápady na počkanie a pri skupinovom brainstormingu mávam často úplný blok. Preto som si zvykla deliť čas na stretnutia s ľuďmi a čas pre seba. Prácu a projekty si delím do blokov, kedy mám sériu stretnutí a vyriešime koordináciu, zadania, nastavíme si očakávania. A potom mám blok, ktorý venujem samostatnej práci - tvorbe. Len ja. Medzi jednotlivé projekty si dávam ešte voľné bloky - aj niekoľko dní, kedy sa prechádzam po horách a parkoch a čerpám novú energiu, aby som tento kolotoč zvládla.

Druhý minihack

Pozerám na svoj život ako by som budovala nejaký podnik. Aplikujem všetky veci, ktoré v biznise fungujú. Veď chcem to isté - prosperitu. Napríklad, že som si stanovila pre svoj život víziu - ako ho chcem žiť. Robím si aj plánovanie, reflexiu. pozerám sa na to, ako byť finančne udržateľná - a podľa toho sa rozhodujem v živote aj v práci, keď prichádza nejaká príležitosť, kedy hovoriť áno a kedy nie. Viem vďaka tomu super prioritizovať, do čoho sa pustiť a nemám pocit, že premárňujem nejakú šancu, ak príde zaujímavá ponuka ale ja ju odmietnem. Lebo viem prečo.

Tretí minihack

Nesnažím sa tvoriť nové zvyky, je to strašne náročné a vyčerpávajúce. Pozerám sa na svoje zvyky, ktoré mám a snažím sa z nich urobiť ich zdravšie verzie. Idem do kaviarne rýchlo na kávu pred stretnutím vs. pred stretnutím zájdem do kaviarne a prečítam si 10 strán z knihy. Časovo sa to zmení max o 10 - 15 minút navyše, ale ten pocit je na nezaplatenie.

Štvrtý minihack

Neberiem si už viac na dovolenku notebook. A využívam out of office nastavenie aj na súkromnom maily. Ľuďom tak nastavím jasné očakávania, že teraz nie som k dispozícii. Teraz je čas spoznávať nové veci a žiť v prítomnosti.

2. MÔJ NAJHORŠÍ KREATÍVNY NÁVYK...

Stále si občas nechám strašne málo času na tvorbu finálnej prezentácie - či už pre klienta, investorov alebo keď vediem workshop. V hlave to mám premyslené, ale dostať to na slajdy je umenie. Prezentácia musí byť jednoduchá. Simple. Ale to nie je easy dosiahnuť - a už vôbec pod tlakom času. Človek by sa mal na to párkrát vyspať a nie opravovať preklepy 2 hodiny pred vystúpením. Ale už sa v tom lepším.

3. AKO SA VYSPORIADAVAŠ SO STRESOM PRED DÔLEŽITOU PREZKOU?

Mne funguje jediná vec. Vedieť, čo tam robím. Prečo som na tom stretnutí, na tom stage, čo to tu chcem dnes povedať. A verím tomu, čo hovorím? Ak áno, tak sa sústredím už len na to. A trému si nestihnem pri tom ani všimnúť. Dostaví sa až PO - keď si vyčítam, že toto som mohla povedať lepšie a tomuto asi zase nik nebude rozumieť. :)

4. DVA LIFECHANGING HACKY NA TO, AKO PREDAŤ NÁPAD/IDEU

Nepredávaj nápad a ideu, predaj dôležitosť problému alebo pŕiležitosti, ktorú ty svojim nápadom riešiš. Keď človek verí, že ten problém je závažný alebo tá príležitosť naozaj unikátna, tak ťa bude počúvať s nadšením.

Buď konkrétna, vždy. Čo najviac. Akúkoľvek myšlienku chceš posunúť ďalej, opri ju o ideálne tvoju reálnu skúsenosť. Vypusti vatu a hovor k veci, bez prikrášlenia. V dnešnej dobe je to rarita a autentickosť a konkrétnosť si ľudia cenia, je to osviežujúce v halde nafúknutých informácii okolo.

5. TU VŽDY NÁJDEM KUS INŠPIRÁCIE...

Ask nature - inšpirácia, ako rieši problémy a výzvy sama príroda a ako sa ňou vieme inšpirovať

Heroes - inšpirácia na to, ako sa pozerať na niektoré témy

Cabinporn  - vizuálne zosobnenie spojenia prírody a ticha

V ženskom rode - inšpirácia o láske, nádeji a sile v ženskom rode.


Baška, my ti ďakujeme za krátke Q&A, si pre nás veľkou inšpiráciou!