THE CHRONICALLY HONEST – PRIATEĽKA V NÚDZI SPOZA VEĽKEJ MLÁKY

Určite ste sa už niekedy pri prezeraní sociálnych sietí ocitli v situácii, kedy ste pokojne listovali novinkami na hlavnej stránke a zrazu na vás vyskočil citát, ktorý otriasol vašim životom. Taký ten ”epic moment”, kedy každé slovo jednoducho sadne na vašu momentálnu situáciu… poznáte? Ja tiež, nespočetnekrát. Za ten posledný som dokonca veľmi vďačná, pretože mi pomohol nájsť vzor, mladú babu, ktorá tiež bojuje so svojím neviditeľnom a svojou tvorbou pomáha ostatným spolubojovníkom. Poznáte instagramový profil TheChronicallyHonest? Ak ste čítali môj posledný príspevok, tak už viete o čo sa jedná, jedna ilustrácia totiž zdobila článok.

image0 1jpeg

Asi je vám všetkým jasné, že ide o ďalšiu z radu neviditeľných žien, no táto pôsobí za veľkou mlákou a študuje grafický dizajn. Miluje všetko kreatívne a natrafila som na ňu, keď som na začiatku svojej cesty hľadala pomoc. Táto mladučká baba tiež bojuje hneď s niekoľkými chronickými ochoreniami, nielen reumatického pôvodu, ale trápi ju tiež Crohnova choroba a gastroparéza. Silu a povzbudenie našla v ilustrovaní samej seba v rôznych ťažkých životných situáciách; ako ona hovorí, snaží sa úprimne ilustrovať ťažkosti jej chronicky ikonickej cesty v boji za zdravím a tým zvyšovať informovanosťokolia o veciach, ktoré v spoločnosti rozoberané nie sú.  

Spôsob, ktorým sa vyrovnáva so svojim osudom je pre mňa inšpiratívny, jej profil je vlastne dôvodom, prečo som začala ”nahlas” rozprávať o svojej ceste ja.

Na Slovensku ani zďaleka nie je dosť zdrojov, ktoré by dokázali ľuďom pomôcť. Viem, že začiatok je vždy ťažký a keď prvýkrát počujete o svojej diagnóze, šok a strach vás privedú do akéhosi ”temného obdobia”, kedy tápate a hľadáte spôsob a cestu, ktorá by vám pomohla vyrovnať sa so zlými správami.

Aj táto neviditeľná (identitu na jej žiadosť neprezradím) v našom rozhovore priznala, že tiež sa po diagnostikovaní ocitla v podobnej situácii. „Cítila som sa stratená a izolovaná. Nevedela som nikomu vysvetliť, čo vlastne cítim. Nikto v mojom okolí netrpel žiadnym chronickým ochorením, takže mi takéto prepojenie chýbalo. Tento profil nepomáha len ostatným ľuďom, je to pomoc aj pre mňa, umožňuje mi stretnúť ľudí, ktorí presne vedia, čím prechádzam.”

 image5jpeg

Keďže sama občas “nazriem” do sveta kreativnych duší, zaujímalo ma, ako prichádza s nápadmi a všetkými citátmi ku svojim postom. “Sú všetky moje. Vždy, keď mám nejakú použiteľnú myšlienku, alebo práve niečim prechádzam, zapíšem si to do diára, pomáha mi to sformulovať myšlienku neskôr, keď s ňou pracujem. Inak povedané, myšlienka je prvá, kreslím až potom. Niekedy ilustráciu vytvorím za pár minút, inokedy to trvá aj niekoľko dní. Myslím, že to závisí aj od vážnosti témy, niektoré sa spracúvajú ťažšie, hlavne po psychickej stránke.” Konečný výsledok ale pohladí dušu tisícok ľudí po celom svete.

Budem úprimná, počas nášho rozhovoru som mala pocit, že túto krásnu osobu poznám už roky, aj keď sme sa v skutočnosti rozprávali len pár minút. Samozrejme, prišlo aj na rozhovor o zdraví-nezdraví. Prezradila, že kým dostala správnu diagnózu, prešla troma rokmi bolestí a zdravotných problémov. „Kým zistili, že mám Crohna, tvrdili, že som v poriadku aj napriek tomu, že výsledky krvných testov ukazovali niečo iné. Nakoniec sa mi podarilo nájsť gastroenterológa, ktorý ma vypočul a na základe odborných vyšetrení prišli na koreň problému. Odvtedy to v podstate išlo dole kopcom, ako lavína pridružených diagnóz, aby toho nebolo dosť. Ale s doktorom, ktorý počúva a je ochotný poradiť, je to všetko znesiteľnejšie. “ 

 image4jpeg

Výraz “flare-up” je medzi ľuďmi trpiacimi chronickými zápalovými, alebo autoimunitnými ochoreniami veľmi známy. Popisuje stav, ktorý je akýmsi vyvrcholením bolestí a všetkých symptómov, alebo návrat príznakov choroby po období relatívneho pokoja. Flare-up príde a odíde ako sa mu zachce, nevieme s určitosťou zistiť, kedy sa objaví; je to naozaj také to nečakané vzplanutie. Nedá sa povedať, že by si človek dokázal na tento stav zvyknúť, ale po určitej dobe už vie, ako sa s tým vysporiadať. „Keď sa flare-up objaví, snažím sa sústrediť sa na veci, ktoré ovládať dokážem. Doprajem si niekoľko horúcich kúpeľov, pozerám veľa obľúbených seriálov, alebo sa snažím odpútať pozornosť umením. Snažím sa vložiť svoju bolesť  a trápenie do tvorby, je to veľmi obohacujúci pocit.

 image3jpeg

Instagramový profil TheChronicallyHonest nie je len estetickým pohladením pre dušu; je to aj kamarát v núdzi pre tých, ktorí hľadajú pomoc a pochopenie. V každom poste nájdeš myšlienku, ktorá sa bude aspon sčasti zhodovať s tým, čo prežívaš, ak poznáš problémy a strasti spojené so svetom chronickým bolestí. Prináša nielen úľavu na duši, je to aj vstup do komunity skvelých ľudí, ktorí si pomáhajú a podporujú sa navzájom. Jednoducho miesto, kde spoznáš priateľov.

Lenka.