ROZHOVOR S DIGITÁLNYMI ANJELMI: ĽUDIA NEVERIA, ŽE V DNEŠNEJ DOBE NIEKTO ROBÍ NIEČO LEN TAK

90 neziskových organizácií a viac ako 70 dobrovoľníkov. Lenka, Natálka a Mirka prepájajú neziskovky a ľudí z marketingu, ktorí sú im ochotní nezištne pomôcť. Za dva roky existencie sa Digitálni anjeli posunuli z nevinného nápadu na vymakanú platformu, ktorá má len jediný problém - málo kto o nej počul. Preto sme vyspovedali jej členky, aby nám o projekte povedali viac.

Screen Shot 2021-12-12 at 221633png

Dobročinný projekt z dielne Digital Marketing Clubu je takým milým sprostredkovateľom medzi neziskovkami a ľuďmi z marketingu. Neziskovky, ktoré šíria pekné myšlienky, no chýbajú im ľudské kapacity, finančné prostriedky či čas a marketéri, ktorí majú 3 či 4 hodinky počas týždňa a chcú svoje schopnosti posunúť iným.

Zloženie marketérov, dobrovoľníkov je pestré. Neziskovky najviac využívajú služby odborníkov a odborníčok na wordpress, grafikov/-čky, social media, SEO špecialistov/-ky a copywriterov/-ky.

„V systéme vidíme aj veľký záujem o nastavenie stratégie a platených reklám. Mnohé organizácie dostanú grant od Google a nevedia čo s ním ďalej,” uvádza Mirka.

Výhodou je, že dobrovoľníkovi nie je automaticky pridelený projekt, resp. klient, ale sám sa rozhodne, o ktorý z nich má záujem. Rovnako čas, ktorý projektu venuje je na vzájomnej dohode. „Na niektorých akciách dobrovoľníci dokonca vypomáhajú iba párkrát do roka, máme napríklad online charitatívne aukcie, z ktorých peniažky idú do azylových domovov” vysvetľuje fungovanie Natálka.

Ako sa pripojiť či už na stranu neziskoviek alebo marketérov?

Screen Shot 2021-12-12 at 221734png

Prihlásenie sa je úplne jednoduché. Stačí sa registrovať cez formulár na webe, čím sa automaticky obe strany dostanú do CRM databázy. Potom je už len na dobrovoľníkovi, ktorý projekt sa rozhodne osloviť. „Keď sa obe strany prepoja, už fungujú individuálne. S neziskovkami sme však pravidlene v kontaktne, aby sme zistili, či niečo nepotrebujú a spolupráca prebieha hladko” spomína Mirka.

A čo takéto projekty dávajú samotným členkám Digitálnych Anjelov? Lenkinou motiváciou sú hlavne nové skúsenosti už popri škole a radosť z pomoci druhým. Natálka zasa hovorí, že pri projektoch strašne cítiť tú chuť, dobrosrdečnosť a nadšenie z práce, aj napriek tomu, že im nejde absolútne žiaden zisk. „S kýmkoľvek z neziskoviek počas týždňa volám, tak sa ma opýtajú, že čo ma motivuje, prečo to robím. Ľudia jednoducho neveria, že v dnešnom svete niekto robí niečo len tak. To ma vždy dokáže dostať,” s úsmevom dodáva.

S členkami Digitálnych anjelov sme sa rozprávali aj o budúcich plánoch. „Ďalším krokom je určite rozšírenie služieb, ktoré dobrovoľníci môžu ponúkať. Taktiež máme kopec dopytov z Čiech, takže sa budúci rok chceme určite zamerať aj na tento trh,” dodáva ku koncu Mirka.

Vizitku Lenky, Natálky a Mirky môžete nájsť aj v našej Databáze talentov.

Monika